preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kozarca Županja

Login


« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brzi pristup:

 

Naša facebook stranica

Ispis statistike od 16. 2. 2011.

Ukupno: 684140
Ovaj mjesec: 514
Ovaj tjedan: 176
Danas: 30


Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
"AKO KAŽEŠ, GOTOV SI!"
Autor: Ivana Perišić Juzbašić, 10. 9. 2020.

"Predstava za svaku školu i sve roditelje"

Poznato zagrebačko kazalište za djecu i mlade, Žar ptica, ove godine posebno se angažiralo u borbi protiv vršnjačkog nasilja. U sklopu manifestacije Naj, naj, naj festivala (održanog u veljači), a pod sloganom naNajjače protiv vršnjačkog nasilja, ovo kazalište željelo je javno progovoriti o velikom društvenom problemu, posebice među populacijom školske djece i mladih. U programu festivala održane su stručne radionice za djecu i mlade na temu nasilja te osam predstava, a sav prihod od prodaje ulaznica doniran je određenim školama diljem Hrvatske za realizaciju njihovih školski preventivnih aktivnosti. Među školama koje su na ovaj način bile dio ovog kazališnog projekta, našla se i naša škola. U vremenu održavanja festivala, veljači (koja je ujedno i mjesec u kojem se obilježava Dan ružičastih majica, dan borbe protiv međuvršnjačkog nasilja) školska pedagoginja i psihologinja intenzivnije su provodile preventivne radionice među učenicima viših razreda. U svom su radu stavile naglasak na pojavu sve češćeg elektroničkog nasilja (tzv. cyberbullinga), informirajući, educirajući i podučavajući učenike vještinama bitnima za prepoznavanje i sprječavanje nasilnog ponašanja.

Kazalište Žar ptica na tom je festivalu prikazalo predstavu „Ako kažeš, gotov si!“ (u režiji poznatog K. Dolenčića) koja vrlo snažno prikazuje problem međuvršnjačkog nasilja. Oni koji su odgledali ovu poučnu i zanimljivu predstavu govore kako se mladi lako mogu prepoznati u mukama glavnih junaka, ali zasigurno pronaći i način te ohrabrenje da izađu iz pozicije žrtve i lanca nasilja. Predstava je dobila brojne pohvale, tako da ju je jedna novinarka nazvala i  „predstavom za svaku školu i sve roditelje“ https://www.vecernji.hr/kultura/ako-kazes-gotov-si-predstava-za-svaku-skolu-i-sve-roditelje-1349485.

Predstava se ovoga petka, 11. rujna 2020. s početkom u 18h, u sklopu Festivala glumca održava u našem Kinu Mladost. Zbog poznatih nam okolnosti i strogih epidemioloških mjera, škola neće organizirano voditi učenike, no svi zainteresirani mogu doći samostalno.

Više o predstavi moguće je pročitati na linku http://zar-ptica.hr/repertoar/ako-kazes-gotov-si/, a u privitku i preuzeti publikaciju Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba – Nasilje među djecom.

 


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju