TREBAMO LI ZNATI ŠTO JEDEMO, DA BISMO ZNALI ŠTO JEDEMO?

by | lip 4, 2025 | Školski projekti

Školska psihologinja s bistrićima 5. razreda provela je radionica iz područja eksperimentalne psihologije s pokusom koji je glasio: Trebamo li znati što jedemo da bismo znali što jedemo? Psihologinja je prvo učenike upoznala s pojmom eksperimentalne psihologije, konceptom pokusa, postavljanja istraživačkog pitanje, hipoteze, provjere pretpostvaki…te povela razgovor o percepciji osjeta. Naglasak se stavio na osjet okusa. Raspravljalo se možemo li samo na temlju jednog osjetila, npr. dodira ili njuha razabrati o kojem se jelu/namirnici radi, odnosno kako se doživljaj jela/namirnice, osjet ukusa mijenja ovisno o tome koliko i koja osjetila koristimo pri konzumaciji. Školska psihologinja je za potrebe pokusa pripremila nekoliko namirnica koje se često koriste za jelo, a koje su slične po općoj konzistenciji (jabuka, celer, kruška, kruh, mrkva…) te podijelila učenicima uloge. Dio učenika bio je u ulozi ispitanika koji su isprobavali namirnice u tri različite eksperimentalne situacije (konzumacija hrane s prekrivenim očima i zatvorenim nosnicama, osjetom dodira i njuha, ali prekrivenim očima…) Broj namirnica koje se prepoznao, odnosno nije prepoznao, nakon svakog kušanja i u svakoj od tri eksperimentalne situacije se bilježio u protokol, a potom se razgovaralo o dobivenim rezultatima. Uočilo se da je broj prepoznatih jela rastao što je više osjetila bilo uključeno te da je na doživljaj i prepoznavanje hrane posebno utjecao osjet njuha koji je pojedince toliko zbunio (kada je njuh bio blokiran) da ni  čestu namirnicu – krušku nisu mogli prepoznati. Ponajviše je pak muke, čak i odraslim usputnim prolaznicima iz škole koji su se uključili, zadao kuhani celer koji je u situacijama kušanja bez osjeta njuha bio proglašen mangom! Naposljetku pokusa, svratili smo do školske kuhinje i najproblematičniju namirnicu – celer dali na kušanje našim kuharicama. Unatoč izolaciji osjeta njuha, vrsni nepci naših kuharica, potvrdili su da se radi o profesionalkama jer su iz prve pogodili o kojoj je namirnici bilo riječ.

Autorica teksta: Ivana Perišić Juzbašić

Pročitajte još

BISTRIĆI U POSJETU ZVJEZDARNICI

BISTRIĆI U POSJETU ZVJEZDARNICI

Dugoočekivana aktivnost u sklopu školskog projekta „Koktel za darovite“ – posjet zvjezdarnici pri OŠ F. Hanaman u Drenovcima, konačno je realizirana 4.6.2025. Trideset  i jedan učenik naše škole (od 2. do 7. razreda) koji je tijekom godine bio uključen u...

IZRADA KUKCOLOVKE

IZRADA KUKCOLOVKE

Pod vodstvom šk. psihologinje mali bistrići su u travnju iskoristili jedno lijepo sunčano popodne za izradu tzv. kukcolovke. Riječ je o jednostavnom i improviziranom „alatu“ za hvatanje manjih kukaca radi njihova proučavanja ili promatranja izbliza. Djeca su vješto...

Skip to content