preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kozarca Županja

Login


« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brzi pristup:

 

Naša facebook stranica

Ispis statistike od 16. 2. 2011.

Ukupno: 684146
Ovaj mjesec: 520
Ovaj tjedan: 182
Danas: 36

Nastava u vrijeme COVID-19
Informacije za cijepljenje djece protiv Civid-19 od 5-12 g.
Vladimir Jozanović / datum: 20. 12. 2021. 11:30

U skladu s dopisom iz HZZjZ- VSZ- , objavljujemo Vam dokumente kao informaciju o mogućnosti cjepljenja djece od 5 - 12 godina starosti.

Dokumenti su u prilogu. 

 

Ravnatelj


[OPŠIRNIJE]Obavijest učenicima i roditeljima- COVID-19
Vladimir Jozanović / datum: 1. 2. 2021. 08:51

Poštovani učenici, roditelji i skrbnici !

U privitku Vam dostavljamo brošuru BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID i letak s telefonskim brojevima za psihološko savjetovanje mladih za svaku županiju.

 

S poštovanjem,

ravnatelj, Vladimir Jozanović,prof.


[OPŠIRNIJE]RSS


Upis u školu


Pedagog savjetuje!


VAŽNOST IZBORA PRVOG ZANIMANJA
(za učenike 8. razreda i njihove roditelje)
 
 Mnogi od vas u ovom se trenutku nalaze pred jednom od veoma važnih odluka – morate odabrati zanimanje za koje ćete se školovati, odnosno, odabrati područje kojim ćete se baviti vjerojatno velik dio svojega života. Neki su od vas možda već sigurni koje će zanimanje odabrati, neki se kolebaju između dvije ili više mogućnosti, a neki „nemaju ideje“o svojem daljnjem profesionalnom putu.

 U razmišljanjima o svojem profesionalnom putu morate biti svjesni sljedećih činjenica:

1. „Svijet zanimanja i rada“ vrlo je raznolik. Postoji vrlo mnogo različitih zanimanja, a unutar zanimanja i široka lepeza poslova na kojima se može raditi. Pojedina se zanimanja i poslovi razlikuju po tome koje sposobnosti, interese, vještine i znanja zahtijevaju, a razlikuju se i prema uvjetima u kojima se obavljaju, te koja vaša očekivanja mogu ili ne mogu ispunjavati.

2. Vaše sposobnosti, interesi, očekivanja i želje također su različiti, pa će neki od vas bolje i lakše uspjeti te biti zadovoljniji u jednim, a drugi u nekim drugim zanimanjima.

3. Ni uvjeti i zahtjevi zanimanja, ni ljudske sposobnosti i interesi najčešće nisu tako uski da bi se moglo govoriti da za svakog čovjeka postoji samo jedno – idealno zanimanje. Bolje je razmišljati o tome da postoje područja zanimanja i rada koja su pojedinom čovjeku primjerenija, dok su mu neka druga područja manje primjerena ili čak neprikladna.

4. Donošenje vaše odluke o daljnjem profesionalnom razvoju možda će vam biti olakšano sljedećim savjetima:

- Pregledajte popis i opise različitih zanimanja i škola u kojima se ta zanimanja stječu.Možda će vas neka od zanimanja zainteresirati iako o njima prije toga i niste razmišljali. Ipak, čuvajte se brzih odluka i „ljubavi na prvi pogled“ – barem što se profesije tiče. Posvetite nešto vremena upoznavanju različitih zanimanja – vjerujte, to je neznatno potrošeno vrijeme u usporedbi s onim koje ćete morati uložiti u svoje daljnje školovanje i naposljetku rad u odabranom zanimanju.

- Raspitajte se što je moguće više i točnije o svim dobrim i lošim stranama svakog zanimanja koje, po vašem mišljenju, „ulazi u uži izbor“. Pokušajte vidjeti što, kako i gdje rade ljudi tog zanimanja. Nastojte  s njima razgovarati i od njih dobiti izravne informacije. Provjerite koliko je za rad u nekom zanimanju – osobito za siguran rad – važan dobar vid, razlikovanje boja, sluh ili ravnoteža, koliko tjelesna spretnost, izdržljivost i snaga, koliko smisao za računanje, tehniku, usmeno i pismeno izražavanje, pamćenje i lako učenje, koliko marljivost, urednost i preciznost. Je li potrebno u poslu surađivati s drugim ljudima ili se radi pretežito samostalno? Treba li pomagati drugim ljudima čak i ako ste bolesni i neraspoloženi? Pokušajte što više saznati o poslu i razmislite o tome biste li htjeli i mogli zadovoljiti zahtjeve pojedinog posla.

- Raspitajte se o mogućnostima zapošljavanja i napredovanja u pojedinom zanimanju. Može li se s odabranim zanimanjem možda započeti samostalni posao?

- Provjerite kakve su vaše realne šanse da se upišete u školu za to zanimanje i da ju s uspjehom završite.

- Pokušajte u dogovoru sa svojim roditeljima donijeti načelnu odluku o tome do kojeg se stupnja želite i možete školovati. Ako ste sigurni da ćete nakon završetka srednje škole nastaviti školovanje, na nekoj višoj školi ili fakultetu, gimnazija može biti dobar izbor srednje škole. Ako pak niste sigurni hoćete li imati volje i mogućnosti studirati, bit će bolje da razmislite o nekoj srednjoj školi koja priprema za određeno zanimanje.

- Priznajte sebi iskreno koji su vam osnovni motivi i razlozi za odabir određenog zanimanja. Procijenite koliko su ti razlozi i motivi opravdani i trajni.

- Kakvi su vaši profesionalni interesi? Razmišljate li o radu u nekoj profesiji, ili pak prvenstveno o školovanju, npr. „glavno mi je da bez velikog napora završim školu“. Razmišljajte o radu u zanimanju!

- Ako ste imali poteškoća u svladavanju nekih nastavnih predmeta, provjerite koliko su oni važni za završavanje škole i rad u nekom zanimanju.

- Kako procjenjujete one svoje sposobnosti koje su u nekom zanimanju potrebne?

- Koliko su vam određene škole dostupne s obzirom na njihovu udaljenost od vašeg mjesta stanovanja? Omogućuju li vam materijalne prilike školovanje izvan mjesta sadašnjeg boravka, odnosno, roditeljskog doma?

 Razmišljajući o ovim pitanjima sigurno će vam se nametnuti i druga pitanja i nedoumice. Naravno, nije nam cilj produbljivati vaše dvojbe nego vas potaknuti na razmišljanje.
 Za pomoć u rješavanju ovih dilema možete se javiti svojim razrednicima te školskom pedagogu. Ako bude potrebno, zajedno možemo tražiti pomoć stručnjaka za profesionalno usmjeravanje (orijentaciju) koji će vam dati dodatne informacije i savjete.


                                                    Priredila: Ljiljana Oršolić, prof.
        

 

 


preskoči na navigaciju