preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kozarca Županja

Login


« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brzi pristup:

 

Naša facebook stranica

Ispis statistike od 16. 2. 2011.

Ukupno: 684146
Ovaj mjesec: 520
Ovaj tjedan: 182
Danas: 36

vijesti
Izlet učenika šestih razreda!
Marijana Mazalović / datum: 27. 6. 2022. 10:02

Učenici šestih razreda bili su u utorak 14. lipnja na jednodnevnom izletu Vukovar-Osijek. Krenuli smo u 8 sati. Po dolasku u Vukovar, obišli smo centar, saznali ponešto o križu na Dunavu te Jean-Michelu Nicolieru, Francuzu koji je stradao u Domovinskom ratu. Slobodno vrijeme iskoristili smo za piće i sladoled. Zatim smo posjetili Muzej vučedolske kulture. Učenici su nadopunili znanje uvidom u brojne arheološke nalaze i saznanja o istoimenoj kulturi. Povukli smo paralele između nas i Vučedolaca! Na putu za Osijek slikali smo se kod Vodotornja i tenka na Trpinjskoj cesti. U osječkoj Tvrđi posjetili smo Muzej školjaka i vodenog svijeta. Domaćini su nam iznimno zanimljivim predavanjem predstavili brojne egzotične vrste. Vlasnik je bio strastveni ronilac i istraživač te je većinu toga sam pronašao! Takav je entuzijazam zarazan i vrlo poticajan. Već pomalo (ili poprilično) gladni, učenici su jedva dočekali ručak u McDonald's-u. A nakon ručka - film! U Cinestaru smo pogledali animirani film Loši momci. Posljednjih 45 minuta bile su rezervirane za slobodno vrijeme. Neki su kupovali, a neki se igrali. Za Županju smo krenuli malo iza 18 sati. 

Ružica Lušić, razrednica 6. b

[OPŠIRNIJE]Slikanje
Marijana Mazalović / datum: 24. 6. 2022. 16:41

Počela sam se igrati s kistom i bojama u najranijem djetinjstvu. Za to je zaslužan moj brat Dorian koji jako voli slikati. Gledajući njega i njegovo carstvo boja i ja sam zavoljela kist, boje i platno.

Ja volim slikati zato što me to opušta.

Najviše volim slikati prirodu. Uživam u tome.

 

 

                                           Antea Petričević, 4. B

 


[OPŠIRNIJE]Slikanje
Marijana Mazalović / datum: 24. 6. 2022. 16:36

Uvijek sam voljela crtati, zatim je to prešlo u slikanje, ali na papiru. Mama je prepoznala moj talent pa mi je odlučila kupiti platno za slikanje. Krenula sam često kupovati i oslikavati platna. 

Inspiraciju pronalazim u svijetu oko sebe, kao i kod drugih ljudi koji slikaju. Najviše volim slikati prirodu jer se tada mogu opustiti i razveseliti. 

Volim slikati. 

                        Karla Iljazović 4. b 


[OPŠIRNIJE]„SAKUPI ČEP ZA SKUPI LIJEK“
Marijana Mazalović / datum: 24. 6. 2022. 11:13

Učiteljica razredne nastave Snježana Jozanović, u sklopu obilježavanja Dana zaštite okoliša, realizirala je zajedno s učenicima 4. a i 4. b razrednog odjela projektne dane na temu ekologije s ciljem da se na ekološki prihvatljiv način prikupe plastični čepovi i u ovoj u školskoj godini  2021./2022.
Prikupljali su sve vrste plastičnih čepova.
(Sakupili smo četiri vreće čepova).

CILJ PROJEKTA „SAKUPI ČEP ZA SKUPI LIJEK“: Osvijestiti važnost odgovornoga odnosa prema prirodi.
Učenik zaključuje o utjecaju prava i dužnosti na pojedinca i zajednicu te o važnosti slobode za pojedinca i društvo.

Projektom je realizirana i humanitarna akcija jer prodajom čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfom - pribavlja novac koji će se koristiti u svrhu liječenja, omogućava boravak obitelji u blizini mjesta liječenja te financiranja potrebnih lijekova i medicinskih pomagala.

Snježana Jozanović


[OPŠIRNIJE]Pismo majci za Majčin dan
Marijana Mazalović / datum: 22. 6. 2022. 16:18

Jakov Bušić, učenik 3. a razreda napisao je pismo majci povodom Majčinog dana.
Naša knjižničarka je napravila poster u Canva alatu. Pogledajte!

 


[OPŠIRNIJE]NAŠI UČENICI SURADNICI U DJEČJIM ČASOPISIMA LITERARNI RADOVI UČENIKA NAŠE ŠKOLE U MODROJ LASTI I MAKU
Marijana Mazalović / datum: 22. 6. 2022. 16:00

Na poticaj naših učiteljica, učenici naše škole svojim su literarnim radovima postali suradnici u dječjim časopisima. Naime, profesorice Hrvatskog jezika Tena Lončarević i Marijana Mazalović, kao i vjeroučiteljica Manda Kadić, motivirale su svoje učenike kako bi njihov literarni uradak bio objavljen u dječjim časopisima. Tako su u Modroj lasti, za mjesec studeni ove školske godine, objavljeni radovi naših učenika Karla Babića i Matije Pavičića iz 5. a razreda. U Modroj lasti za mjesec veljaču objavljen je rad učenika Andrije Vuića iz 6. c razreda. U dječjem časopisu Mak ove školske godine su dva puta  objavljeni radovi naših učenika Borne Nenadića, Ane Bačić i Antonie Maršić iz 4. c razreda. Naši vrijedni učenici ovo su zaista zaslužili. Pročitajte njihove radove i uvjerite se. 

 


[OPŠIRNIJE]Sajam EU projekata
Marijana Mazalović / datum: 17. 5. 2022. 09:04
Danas je, povodom obilježavanja EU tjedna u Županji održan „Sajam EU projekata“.
Sajam su posjetili i naši učenici osmog razreda u pratnji nastavnice Marijane Mazalović. Na Sajmu su sudjelovali i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije koja je građane informirala o EU projektima, otvorenim pozivima za prijavu projekata i ostalim aktivnostima iz djelokruga rada Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.Građani su sudjelovanjem u nagradnoj pitalici „Kviz Dan Europe“ mogli osvojiti i vrijedne nagrade.

[OPŠIRNIJE]Fotoradionica „Svijet u bojama“
Marijana Mazalović / datum: 17. 5. 2022. 08:53

Dana 6. i 7. svibnja 2022. godine u Županji i Bošnjacima održana je fotoradionica „Svijet u bojama“ u organizaciji studija Foto Hrvatska, Obrta za poslovne usluge, turizam i poduku.  Na radionici su sudjelovali i učenici Osnovne škole Ivana Kozarca Županja: Vanessa Vincetić, Matija Pavičić, Ema Bertić i Katarina Jurkić. Prvi dan sudionici su slušali o teoriji fotografiranja dok su sljedeći dan obilazili zanimljive lokacije u Županji i Bošnjacima, što je urodilo nastankom predivnih fotografija. Neke od lokacija koje su poslužile kao motivi bile su: Stadion prve nogometne lopte, Spomenik 100 godina tenisa u Hrvatskoj, Muzej – Čardak uz Savu, Šetnica uz Savu, Crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz 1899. godine, Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima županjske Posavine u centru grada i Park 131. brigade Hrvatske vojske, Spomenik prve nogometne lopte, lokacije u Bošnjacima, kao i detalji iz tradicijske kulture Slavonije.

U utorak, 10. svibnja 2022. godine otvorena je izložba u predvorju Pastoralnog centra u Županji. Svi prisutni nisu krili oduševljenje promatrajući fotografije, trudeći se prepoznati gdje je fotograf pronašao motiv jer je očito da svaki dan prolazimo dijelovima grada i ne zapažamo ono najljepše. Sada su nam to ponovo otkrili naši mladi fotografi kroz svoje objektive i time poručili da otvorimo oči i uživamo u onome što nam je nadohvat ruke.

 

Ljiljana Oršolić, prof.


[OPŠIRNIJE]Književni susret u Gradskoj knjižnici Županja
Marijana Mazalović / datum: 5. 4. 2022. 08:38

Dana 21. ožujka održan je književni susret u Gradskoj knjižnici Županja. Ovo je bio prvi književni susret nakon korone. Gošća je bila spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić, nagrađivana profesorica i autorica te članica Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade. Za vrijeme književnog susreta, učenici su ispitivali razna pitanja koja ih zanimaju. Na kraju sam napravila kratki intervju s književnicom Jasminkom, zajedno sa učenicama iz OŠ Mate Lovraka.

Kako dobijete ideje za svoje romane?

Ideju za roman Imaš fejs? dobila sam tako što sam radila u školi kao razrednica kada je sve započelo. Učenici su sve više bili na fejsu te me to potaknulo na pisanje tog romana. Ideju za roman Bacit ću ti kompjutor kroz prozor dobila sam od sina koji je stalno provodio svoje vrijeme igrajući igrice na računalu.

Zašto pišete ?

Pišem zato što to volim. Volim tako provoditi vrijeme, komunicirati sa samim životom i sa svojim čitateljima. Radim u školi. Profesorica sam hrvatskoga jezika i pišem knjige za koje mislim da bi se po svojoj temi po tome što one jesu mogle svidjeti mojim učenicima prvenstveno da oni uživaju u čitanju, a možda i nešto nauče, prošire svoje vidike, pojmove i razmišljaju o svijetu i sebi u tome svijetu.

Volite li više pisati za djecu ili za odrasle?

Zasada pišem samo za djecu. Možda jednoga dana napišem nešto i za odrasle.

Jesu li vaše knjige plod mašte ili su to priče iz života?

Ništa se ustvari nije dogodilo tako u životu iako bi moglo, one su plod moje mašte i stvaralačke kreacije.

Među svojim knjigama, imate li najdražu ?

Nemam, sve su mi drage.

Imate li određeno vrijeme za pisanje?

Najviše volim pisati ujutro, kada sam najsvježija i glava mi nije puna svakidašnjih problema.

Koliko ste knjiga napisali ?

Mislim desetak, nisam ih brojala.

Koliko dugo pišete i koliko vam vremena treba za jednu knjigu?

Pišem deset godina, a za jednu knjigu mi treba od godinu do dvije.

Koje godine ste izdali svoju prvu knjigu?

Svoju prvu knjigu Imaš fejs? izdala sam 2011. godine.

Da niste profesorica, što biste radili ?

Mislim da bih bila dobra glumica, voditeljica ili odvjetnica, dakle sve ono što ima veze s govorom i jezikom.

Današnje generacije sve manje čitaju, kako ih potaknuti na čitanje knjiga ?

Tako da im dajemo knjige koje bi njima bile zanimljive i dobre, jer ako im dajemo nekakav tekst iz 19. stoljeća oni to teško razumiju. Davati knjige suvremenih autora s kojima se djeca mogu poistovjetiti.

Koja je vama najdraža knjiga koju ste čitali?

Ako moram odabrati jednu bio bi to Kiklop, Ranka Marinkovića.

Što vaši učenici misle o tome što vi pišete romane?

Moji učenici obožavaju čitati moje knjige, čak i oni koji ne vole čitati kažu kako bi samo čitali moje knjige. Nije to kako bi mi se umilili, jer vidim kada se radi o tome. Vole čitati, te ja njima za lektiru svake godine dam svoj roman. Kada sam objavila svoj prvi roman Imaš fejs?, jedna djevojčica mi je rekla kako misli da je roman bezveze prije nego što ga je pročitala jer sam joj bila razrednica i nije mislila da ja ne mogu napisati tako nešto dobro. Na kraju joj se roman jako svidjeo.

Pišete li trenutno neki novi roman?

Da.

Intervju napisala Nika Cimerman Pavić, 8.a

 


[OPŠIRNIJE]Haiku pjesme
Marijana Mazalović / datum: 16. 3. 2022. 08:25

Ptica po zimi.                                                                         Ledena ptica
Hladno je vani jako.                                                               smrzava se na grani.
Treba joj pomoć.                                                                    To je žalosno.
                    Filip Đaković, 6.c                                                      Filip Lešić, 6.a

Velika zgrada                                                                         Maslačak lijep
mirno stoji i gleda                                                                   raspuhuje ga vjetar
gdje su ostale.                                                                        na livadama.
                  Patricija Milica Turić, 6.c                                                 Karlo Jozić, 6.a

Dječak stoji bos.                                                                     Zima dolazi
Hoda po rosnoj travi,                                                              otpada lišće na tlo
sam je i sretan.                                                                       priroda spava.
               Andrija Vuić, 6.c                                                                 Fran Jurić, 6.a

Ptičica leti                                                                                U modrom moru
podalje od drveta                                                                     ljudi se okupaju
jer tako želi.                                                                              kao labudi.
             Fran Zovak, 6.c                                                               Domagoj Kos, 6.a


[OPŠIRNIJE]Ljubav je...
Marijana Mazalović / datum: 15. 3. 2022. 17:45

Ljubav je

zagonetan pojam.
Zna biti dobra
zna biti loša,
ali bez nje živjeti se ne može.
Ljubav je slatka
ponekad duga,
a ponekad kratka.
Ljubav je
spontana,
planirana,
dosadna,
zanimljiva.
Ljubav je stanje krasno
i to treba biti jasno!

Petar Lišić, 6.a


[OPŠIRNIJE]Ljubav je...
Marijana Mazalović / datum: 15. 3. 2022. 17:33

Ljubav je nešto posebno,
svima nama potrebno.
Kupiti se nigdje ne može
i zato se čuva najstrože!

Kada se zaljubiš,
ni o čemu više ne misliš.
Jedino na pameti je,
kako ću joj reći
da nema kraja sreći.

Jedini način zato je reći,
VOLIM TE!
                                     Karlo Jozić, 6.a


[OPŠIRNIJE]Dani otvorenih vrata KUD-a "Tomislav"
Marijana Mazalović / datum: 15. 3. 2022. 17:31

Učenici 6.a razreda i 5.a razreda danas su posjetili KUD "Tomislav" povodom dana otvorenih vrata. Učenici su sudjelovali u radionici molovanja i bojali su razne crteže.


[OPŠIRNIJE]"Bušarice, otkrij svoje lice"
Marijana Mazalović / datum: 8. 3. 2022. 09:14

Učenici 6.a razreda sudjelovali su na radionici Šokačkog sijela pod nazivom "Bušarice, otkrij svoje lice". Radionicu je vodila i pripremila Marta Huber, kustosica i etnolog Muzeja Stjepana Grubera u Županji, a od ostalih sudionika sudjelovali su i akademski slikar Mislav Lešić koji je izrađivao maske sa djecom, Blaženka Filipović koja je spremala Mariju Svirčević u nošnju Vuka. Bilo je jako zanimljivo pričati o običajima i načinima spremanja u poklade u našem kraju. Lijepo su se družili i naučili su nešto novo.


[OPŠIRNIJE]Razredni maskembal
Marijana Mazalović / datum: 8. 3. 2022. 09:09

Učenici 3.c razreda zajedno sa svojom učiteljicom Anitom Lešić obilježili su maskembal u svojem razredu. U prilogu se nalazi nekoliko fotografija.


[OPŠIRNIJE]Maskenbal 1.a i 1.b razreda
Marijana Mazalović / datum: 8. 3. 2022. 09:05

U našoj školi, na Pokladni utorak, održan je pravi maskenbal!

Učenici 1. a i 1.b razreda su pod vodstvom razrednih učitelja Zdenke Piljić (1.a) i Tomislava Vidakovića (1.b) predstavljali maske, igrali igru limbo te otplesali ples srdaca.

Nakon predstavljanja maski slijedio je tulum!

Učenici su igrali igru limbo, a titulu pobjednice ponijela je spretna Kiara Šimić iz 1.a razreda.

Prilikom plesa i zabave častili su se slatkišima.

Djeca su međusobno birala 1., 2. i 3. mjesto (najbolja maska).

Učenici 1.a razreda birali su najzanimljivije maske 1.b razreda i obrnuto.

Titulu najoriginalnije maske 1.a razreda dobila je Dunja Golubičić, dok je ista titula u 1.b razredu pripala Mateju Husareku.

Učenici su nasumičnim odabirom birali svoj par za ples srdaca te su otplesali ples Meksički šešir.

Diplome za pobjedu u plesu srdaca dobili su Franko Klanac i Leona Lešić iz 1.b razreda.

Svi ostali učenici su dobili diplome za sudjelovanje.

 

Tomislav Vidaković


[OPŠIRNIJE]Školovanje u Kini
Marijana Mazalović / datum: 11. 1. 2022. 09:18

 

Dvaput sam doživio da se osoba koja ode u inozemstvo vrati i priča nam o tome. Inače je stereotip u medijima da osoba koja odlazi van jedne kulture, zajednice, itd. nikada se ne vrati u tu matičnu zajednicu. Prije nekoliko dana sam popričao sa svojim prijateljem, tema je bila: „Kako ti je bilo u Kini?“. Nakon nekih sat vremena, dobio sam odgovore.

Za početak, reci mi nešto više o sebi.

Ja sam Lovro Holmik, imam 14 godina i  6. razred sam pohađao u Kini i išao u međunarodnu školu. Sada sam 8. razred.

Dobro. Sada na prava pitanja. Koji je razlog za tvoju selidbu u Kinu?

Tata mi je radio u Kini pa smo se moja mama i ja preselili tamo, ona je radila u istoj školi u koju sam i ja išao. To je bilo veoma zanimljivo.

Aha. Možeš li mi reći neke stvari koje su ti bile bolje ili lošije u Kini nego u Hrvatskoj? Možda i neke različitosti između Županje i Šangaja.

Pa sve je bilo dobro do korone, zatim su nas stavili u 'lockdown' i postalo je pomalo dosadno, ali su se oni riješili korone dosta brzo tako da to nije toliko dugo trajalo. Par razlika u životu je to što ne možeš cijeli grad preći biciklom i to što se moraš dogovorit s ljudima za druženje ili nešto slično jer se na ulici vrlo rijetko samo 'naleti'.

Interesantno, reci mi…kako se zvala škola koju si pohađao u Kini?

Zvala se SLAS tj. Shanghai Livingston American School.

 Jesi li morao upisati izvanškolske aktivnosti? Ako da, koje?

 Morao sam se upisati u gudački orkestar.

.Jesi li doživio "culture shock" kada si došao u Kinu?

 Pa i nisam te godine zato što sam ljeto prije premještaja otišao (s mamom) kod tate na par tjedana, onda jesam doživio 'culture shock' jer im je kultura podosta drugačija od naše (ali ne u lošem smislu naravno).

Super. Možeš li mi reći koji ti je bio najdraži predmet u toj školi?

Tjelesni, glazbeni i informatika, teško mi je odabrati najdraži zato što su svi bili super.

Reci mi neke razlike između naše škole u Hrvatskoj i njihove škole u Kini.

Pa ima razlike, na primjer oni su imali sate od 90 min i imali bi po 4 sata na dan, jedan dan bi bila 4 predmeta i drugi dan druga 4, to su zvali A i B dani. [A and B days.]

Ako budeš imao priliku, bi li se vratio u Šangaj?

Iako mi je bilo super tamo, ovdje mi je ipak bolje zato što su mi tu obitelj i prijatelji.

Kada si bio u Kini, jesu li ti nedostajali prijatelji u Hrvatskoj?

Naravno da jesu, ali bismo se redovno čuli preko mobitela i takvih stvari.

Na koji način se ocjenjivalo u Kini?

Malo kompliciranije od našeg, osim što su koristili slova A=5, B=4, C=3, D=2, F=1, njihov “prosjek” se zvao GPA (ako se dobro sjećam, grade point average) i bilo je više faktora uključeno u to osim samo ocjena, npr. testovi, zadaće, projekti, različito doprinose GPA-u.

Imaš li možda neku zanimljivost o školi?

Škola je bila podijeljena po principu Harry Potter kuća, tako da su bile igre organizirane oko toga.

Samo zbog imena već mogu nešto pretpostaviti, ali evo pitanje. Je li škola bila privatna ili javna?

Škola je bila privatna.

Jeste li morali nositi uniforme u toj školi?

Jesmo, to jest samo majice su bile važne, a hlače bi morale biti ili crne ili tamno plave boje [ako se dobro sjećam].

Hvala ti što si odvojio svoje vrijeme i odgovarao na pitanja. Evo zadnje pitanje. Po čemu ćeš pamtiti svoje školske dane u Kini?

Bilo mi je zadovoljstvo. Školske dane u Kini ću pamtiti po tome kako sam upoznao doista puno ljudi, vidio posve različitu i zanimljivu kulturu, proputovao Kinom i njezinim susjednim zemljama.

Napisao i intevjuirao Vedran Ćorluka, 8.b. 


[OPŠIRNIJE]Školovanje u Irskoj
Marijana Mazalović / datum: 11. 1. 2022. 09:15

U sklopu rubrike „Školovanje izvan Lijepe Naše“, napravili smo intervju s učenicom 8.b razreda, Iris Galić. Iris je 5. razred osnovne škole pohađala u irskom gradiću Portarlingtonu. Ispričala nam je kako joj je bilo tamo, kakvi su joj bili prijatelji i podijelila je s nama svoje najzanimljivije događaje.

Pozdrav Iris, hvala ti što si nam odlučila dati ovaj intervju!

Možeš li nam za početak reći zašto si zapravo otišla u Irsku?

U Irsku smo otišle moja mama i ja zato što je tata već par godina radio tamo, pa je htio da i mi dođemo živjeti kod njega.

Koja je bila tvoja reakcija kada si saznala da moraš ići u Irsku?

Plakala sam i nisam baš htjela ići jer sam se bojala nove škole, novog jezika i ostalog jer nisam osoba koja voli velike promjene.

Je li bilo teško pronaći nove prijatelje?

Nije zapravo jer kada sam se doselila, preko puta naše kuće živjela je jedna djevojčica mojih godina te smo se upoznale i na kraju smo bile zajedno u razredu.

Jesi li ostala u kontaktu s nekim prijateljima?

Pratimo se na društvenim mrežama, ali ne pričamo baš na pozive.

Jesi li imala poteškoća s upisom u školu?

Pa bila je mala zabuna na početku, te su me prvi dan škole stavili u 6. razred, ali kada sam došla kući javili su nam kako sam ipak 5. razred.

Možeš li nam malo opisati kako je izgledala škola?

Bila je veća od naše i bila je spojena s predškolom. Imala je dva kata kao i naša. Ja sam išla u školu samo za cure. Cijeli dan smo bili samo u jednoj učionici. Nismo imali ormariće, ali smo sve knjige ostavljali u školi ispod naših stolova.

Kakvi su bili nastavnici?

Imala sam samo jednu nastavnicu koja nam je predavala sve predmete, isto kao i kod nas u razrednoj nastavi. Ona je bila razumna, te mi je puno pomogla s jezikom.

Koja ti je bila najveća promjena u školskom sustavu?

Svaki dan smo imali po 6 školskih sati. U školi sam bila od 9 ujutro do 15 sati poslijepodne. Svaki dan smo imali i matematiku i engleski. Također, nismo imali rasporede. Sve su nam knjige bile ispod stola, pa smo samo uzimali one koje nam trebaju za sat koji imamo.

Kako ste pisali ispite s obzirom da niste imali rasporede sati?

Nastavnica nam je najavljivala samo ispite iz matematike. Njih smo pisali nakon svake cjeline, otprilike nakon svaka 2-3 mjeseca. Iz njih nismo dobivali ocjene, nego samo postotke. Svaki petak smo imali testove iz engleskog, ali to su više bili blicevi koje je nastavnica sebi zapisivala te na temelju toga na kraju godine zaključivala ocjene.

Kako je zaključivala ocjene iz ostalih predmeta?

Na kraju godine, svaki učenik dobije opisnu ocjenu te zaključnu ocjenu od 1 do 5. Kao i kod nas postoje rubrike ocjenjivanja, pa svaki učenik na kraju godine dobije tablicu popunjenu s ocjenama, ali kroz godinu nemamo ocjene.

Što ti je bilo najzanimljivije? Po čemu ćeš pamtiti svoje školske dane u Irskoj?

Hmm... Najzanimljivija mi je možda bila ekskurzija na koju smo išli na proljeće. Bili smo u prirodi te mi je sve bilo čudno. Morali smo hodati u blatu kako bismo došli do nekog jezera koje je zapravo bilo samo blato u koje smo morali skakati. Vozali smo se i u kanuima. Onda smo se šetali po šumi u grupama, pa se naša grupa malo zagubila u šumi, ali sva sreća uspjeli smo pronaći put nazad. Sve je bilo jako zabavno!

Koji ti je bio najdraži predmet?

Najdraži predmet mi je bio tjelesni! Imali smo ga dva puta tjedno. Jedanput smo ga imali u dvorani te smo tamo samo igrali igre poput skrivača, lovice i graničara, a drugi put smo bili na spravama za vježbanje ispred škole.

Jesi li imala uniforme?

Da. Imali smo uniforme za dane kada smo imali tjelesni i za normalne dana. Za normalne dane smo imali plave suknje, tamno plavi pulover, kravatu i košulju, te smo svi morali imati crne cipele. Za dane kada smo imali tjelesni nosili smo trenerke i bijele majice.

Što ti je bilo najgore? Što ne bi voljela ponoviti?

Nije bio neki baš dan ili događaj koji ne bih ponovila. Najgore mi je bilo što nisam mogla vidjeti svoje prijatelje, ali znala sam da ću se vratiti, pa sam to samo čekala.

Misliš li da je dobro što si otišla u Irsku?

Mislim da je. Na početku mi baš nije bilo drago, ali sam na kraju shvatila kako sam naučila novi jezik, upoznala nove prijatelje i proživjela neke zanimljive avanture.

Jesu li ti nedostajali prijatelji i obitelj u Hrvatskoj?

Naravno, zato sam se i vratila.

Jesi li bila u kontaktu s njima?

Da, stalno smo pričali.

Jesi li putovala po Irskoj?

Jesam. Ponekada je tata imao neke zabavne aktivnosti s poslom pa smo mama i ja išle s njim. Imao je triatlon u Corku, koji je bio dva sata udaljen od mjesta gdje smo mi živjeli, pa smo se tamo malo provozali i družili. Bili smo i u Galwayu i  Dublinu. Išli smo i par puta na planinarenje.

Je li bilo teško pratiti nastavu kada si se vratila u Hrvatsku?

Nije baš previše. Nešto sam naučila i tamo poput matematike, ali imala sam rupe iz znanja iz povijesti, geografije i hrvatskog jezika. To ljeto prije 6. razreda sam također provela čitajući i učeći neke važne stvari.

Hvala ti puno i sretno dalje!

Intervju napravila Nika Cimerman Pavić, 8.a.


[OPŠIRNIJE]Izložba starih čestitki u našoj knjižnici
Marijana Mazalović / datum: 7. 12. 2021. 18:07

Naša knjižničarka Gabrijela dala si je truda te je od svojih bližnjih prikupila stare božićne čestitke. Izložbu je napravila u školskoj knjižnici. Ovom izložbom vratila nas je u stara vremena kada smo jedni drugima slali čestitke i poklanjali dio svoga vremena za nekoga, kako bismo sjeli i napisali tu čestitku. Jedna čestitka datira čak iz 1938. godine. Možda nas ova izložba potakne da i ove godine pošaljemo čestitke nama dragim osobama i uljepšamo im blagdane.


[OPŠIRNIJE]Sveti Nikola u našoj školi
Marijana Mazalović / datum: 7. 12. 2021. 17:57

Povodom dana svetog Nikole, naše vjeroučiteljice i vjeronaučna skupina s knjižničarkom Gabrijelom uredile su  hol naše škole. Učenici 5.c razreda napravili su radove o životu svetog Nikole.


[OPŠIRNIJE]Živim život bez nasilja
Marijana Mazalović / datum: 1. 12. 2021. 17:37

Kandidatkinja za najaktivisticu: Nika Cimerman Pavić 8.a, O.Š. Ivana Kozarca Županja

 

Djevojčica sa samozatajnim pogledom i pozitivnom energijom.

Učenica odgovorna prema radu i obavezama.

Prijateljica koja je pravi oslonac i osoba od povjerenja, uvijek spremna pomoći.

 

Tako bismo započeli prezentaciju naše kandidatkinje. Djevojčica pristojnog ponašanja, nenametljiva, ali aktivna na svakom satu nastave. Uvijek spremna pomoći, 'uskočiti' s idejama i rješenjima prihvatljivima svima. Puno puta je bez ustručavanja i rasprave prihvatila većinu tereta na sebe, jer je po njezinom skromnom mišljenju, to bilo za dobrobit razreda.

Motivacije za učenjem, pomaganjem i dobrim djelima kod Nike ne manjka. Iako se osim škole bavi folklorom, šetnjama i vožnjama na biciklu, naravno uvijek s prijateljima; stigne ići i na razne dodatne nastave iz biologije, hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika.

Kada je riječ o ispravljanu nepravde, tu je Nika najbolja i najrealnija. Nikada joj se neće dogoditi da nekoga ošteti, naprotiv, svi sudionici rasprave i nastale negativne situacije će biti zadovoljni ishodom. Ona je prijatelj koji 'gasi požar' u ekipi, jer svugdje vidi pozitivu!

Kao razrednica sam presretna i počašćena što mogu pisati o Niki. Sigurna sam da će izrasti u osobu koja će biti primjer svojoj zajednici i okolini.

 

                                                                        Ana Kovačević, razrednica


[OPŠIRNIJE]Vukovar
Marijana Mazalović / datum: 23. 11. 2021. 17:41


S tornja se pogled vije
na Vučedol koji tajnu krije.

Nalazištem pored grada
Vučedolska golubica vlada.

Rijeke ga dvije krase,
Vuka i Dunav, svaka za se.

Na Dunavu stoji Ada
sa šumarkom punog hlada.

Baroknim se stilom hvali,
dvorac Eltz na obali.

Barokni je centar cijeli,
a na mostu Slavoniju i Srijem dijeli.

Ulice su pune slika
street art umjetnika.

Živi život prepun boja,
Vukovar - Grad heroja!


Ema Bertić, 8.a


[OPŠIRNIJE]Kakav ću roditelj biti svojoj djeci
Marijana Mazalović / datum: 23. 11. 2021. 17:34

 

 

Ako ikada postanem roditelj, nadam se da neću zaboraviti da sam i ja nekada bila dijete. Nadam se da ću se sjetiti kako, iako sam govorila da mi ne treba razgovor ili pomoć, učinila bih sve da mi ga je netko ponudio. Iako je to nemoguće, potrudit ću se „pročitati“ njihove misli. Svoju djecu želim naučiti kako život nije ljubavni film ili bajka i da nije krasan, ali ću ih naučiti kako ova pustolovina zvana životom može biti i najbolja i najgora. Ja nisam najpametnijaKoliko god da sam starija od njih, meni je i dalje potrebno da učim od njih, kao što i oni uče od mene. Nitko nam ne daje „upute“ za odgajanje djece i to je vrlo težak i zahtjevan „posao“. Ja sam osoba koja vjeruje vile, čarobnjake i superheroje, ali naravno, ne u obliku koji govorimo maloj djeci. Vjerujem da je svaki čovjek čarobnjak ili vilenjak, a oni posebni, koje zovemo roditeljima su naši superheroji. Čuvaju nas, odgajaju i vole. Svojoj djeci želim pokazati da trebaju koristiti svoju maštu. Imamo ju s razlogom, zašto ju onda ne koristiti. Savršena neću biti. To moraju znati. Savršenstvo ne postoji. Svi imaju svoje mane i to je sasvim normalno. Naravno, neke možemo pokušati ispraviti, ali neke ipak moramo prihvatiti i živjeti s njima. Previše slobode nije dobro, kazni također. Nasilje koristiti ne želim. Mislim da je to sasvim bezvezan način za postići nešto. Želim ih naučiti da je najvažnije da budu dobri ljudi. Trebaju dijeliti, igrati se, družiti se, uživati u djetinjstvu,  a onda kasnije i u životu, a onda na kraju neka uče i pate se sa školom. Želim ih naučiti da cijene sve trenutke života. I one loše i one dobre. Oni loši trenutci nek ih ojačaju i neka iz njih nešto nauče. One dobre neka pamte i uživaju u njima. Trebaju znati da je u redu stati, reći ne, pogriješiti i „pasti“. Želim da znaju da sam uvijek tu. Kada su tužni, ako ih nešto muči, trebaju znati da ću ih slušati. Kada su sretni trebaju znati ću se smijati s njima i da jedva čekam čuti njihove pustolovine. Ono najvažnije, trebaju znati da ću ih voljeti. Uvijek. U životu ne postoji cilj. Ne želim da budu liječnici, odvjetnici ili znanstvenici. Što god ih čini sretnima, čini i mene sretnom. Ništa ne moraju raditi zbog nekog drugog. Ne trebaju činiti ono što okolina očekuje. Neka budu posebni. Dobri ljudi, prijatelji i neprijatelji.

 

Nika Cimerman Pavić, 8.a


[OPŠIRNIJE]Posjet Vukovaru
Marijana Mazalović / datum: 19. 10. 2021. 09:21

                                                                       

Dana 1. listopada 2021. godine osmi razredi posjetili su Vukovar. Ovo nezaboravno  putovanje započelo je u pola šest, kada smo se svi morali okupiti ispred škole. Prije putovanja nastavnici su nam izmjerili temperaturu kako bismo bili osigurani da nitko od nas nije zaražen. Putovali smo ,,Vincek“ autobusom oko 45 minuta. Nakon dolaska u Vukovar imali smo doručak u Memorijalnom centru Domovinskog rata. Potom smo imali predavanje o Domovinskom ratu kako bismo se što bolje informirali o ratnim događajima koji su obilježavali našu povijest.

Također, na predavanju smo stekli i predznanje za ostale znamenitosti koje smo do šest sati poslijepodne posjetili. Sljedeća znamenitost koju smo posjetili je Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Zatim smo iz autobusa vidjeli i vrlo veliki Kukuruzni put, zatim Borovo Commerce. Posjetili smo i župu sv. Filipa i Jakova u kojoj smo vidjeli unutrašnjost crkve i pozorno saslušali priču o različitim ratnim događajima koji su utjecali i na crkvene građevine. Potom smo obišli i veliko Memorijalno groblje te odali počast svim poginulima. Također smo se divili izgledu vječnog plamena koji je vrlo raskošno svijetlio na povjetarcu. Nakon toga, Spomen dom Ovčara bio nam je sljedeća stanica. Bilo je stvarno tužno kada smo vidjeli sva ta ispisana imena te toliki broj poginulih nevinih ljudi. U međuvremenu imali smo i ručak, ponovno u Memorijalnom centru. Sljedeći na redu nam je bio dvorac Eltz u kojemu se nalazi Gradski muzej Vukovar. Unutrašnjost dvorca bila je očaravajuća. Cijela ta povijest  vrlo je posebna i osobito mi se jako svidjelo gledati i slušati o predmetima koje je obitelj Eltz imala u svojem raskošnom domu. Meni je posebno drag bio Muzej vučedolske kulture kojeg smo zadnjeg razgledali. Vrlo poučan, a tako inovativan. Bilo je užitak slušati i gledati kako su izgledale kuće, životinje i razni predmeti izrađivani u prošlosti.
Taj muzej mi je bio najbolji posjećen toga dana. I za kraj, prošetali smo ulicama Vukovara. Potom smo se zaputili kući. Ova terenska nastava je bila vro vrlo poučna i zadovoljna sam što smo posjetili većinu važnih znamenitosti posebnog i prekrasnog Vukovara.

Ema Bertić, 8.a


[OPŠIRNIJE]PRVI DAN ŠKOLE!
Marijana Mazalović / datum: 21. 9. 2021. 09:20

6. rujna 2021. godine u prvi razred krenuli su novi učenici. Prvi put susreli su se sa svojim nastavnicima koji su ih dočekali s osmijehom na licu. Raspoređeni su u tri razredna odjela. Bilo je i nasmijanih i preplašenih lica. Želimo im sretan početak školovanja!

 

Prvašić mali!

Ja sam prvašić mali,
koji nikad ne galami!
Znam vas sve i 
kad ja dođem,
bit će preokret!
Ne da mi se učiti,
neću se za to mučiti.
Imam bitnijeg posla
za to nikad vremena dosta.
Ali, ipak znajte,
trebamo uzeti knjige u ruke,
jer s knjigom u životu nema muke.
                            Klara Špoljar, 6. c


[OPŠIRNIJE]Literarno-likovni natječaj
Marijana Mazalović / datum: 14. 6. 2021. 18:00

Učenica Dea Maroševac zajedno s još dvije učenice 3. b razreda sudjelovala je na 2. literarno-likovnom natječaju „Velimir Đerek Sokol“ – Srce za Hrvatsku te osvojila 3. mjesto za likovni uradak : Mala vojnikinja! Ovaj Natječaj povezao je svaki kutak Lijepe Naše. Povezao je gotovo 80 škola! U kategoriji likovnih radova pristigla su ukupno 134 rada. Stručna povjerenstva kao i inače imala su uistinu težak posao jer su u mnoštvu izvrsnih radova morala odabrati samo tri prvonagrađena rada. Svi učenici dobili su zahvalnice za sudjelovanje (Karla Iljazović i Sara Klarić, 3. b), a trećenagrađena Dea Maroševac , uz kristalnu kocku Srce za Hrvatsku, i posebne darove. Čestitamo! Moramo se pohvaliti da na izložbi grada Županja u sklopu 54. Šokačkog sijela “Inat šokački!“ izloženi su i radovi učenika 3. b: Vlado Džoić, Karla Iljazović, Sara Klarić, Antea Petričević i Ena Verić! Također, cijeli 3. b razred je sudjelovao u 9. kreativnom likovnom natječaju Volim mlijeko u organizaciji Dukat mliječna industrija, na temu zeleno-plavi planet Zemlja—te svi zadobili zahvalnice za sudjelovanje! Na natječaj je pristiglo čak 8.850 radova . Krajem svibnja poslali smo likovne radove učenica 3. b: Karle Iljazović, Petre Kamenski, Sare Klarić te Nensi Kobaš i na natječaj na temu Nevidljivo, a bit će izloženi u sklopu Međunarodnoga dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska kao jedan od središnjih likovnih događaja na festivalu. Dječji likovni natječaji osobito su važan dio ovog festivalskog programa. Zbog toga i ove godine izradom likovnih radova na zadanu temu žele uključiti što je moguće više djece u program Festivala.
                                                                                   Snježana Jozanović


[OPŠIRNIJE]ZOO u gostima
Marijana Mazalović / datum: 14. 6. 2021. 17:58

S obzirom na epidemiološke razmjere, učenici 3. b razrednog odjela su mnoge odgojno obrazovne sadržaje tijekom školske godine upoznali online. Tako smo bili sudionici odgojno obrazovnog programa ZOO U GOSTIMA. Jednostavno smo rezervirali jedan od brojnih obrazovnih programa koje je ponudio ZOO Zagreb i saznali kako je imati ZOO U GOSTIMA. Sve što je bilo potrebno je računalo s projektorom i pristup internetu te smo putem Zooma, imali videokonferenciju. ŠTO JE ZOO U GOSTIMA? ZOO U GOSTIMA je skup programa za osnovne škole – to je virtualni posjet edukatora Zoološkog vrta grada Zagreba učenicima iz cijele Hrvatske kojima zbog epidemije COVID-19 bolesti nije moguć posjet Zoološkom vrtu. ZOO Zagreb u našu učionicu prezentirao je pregršt zanimljivosti iz svijeta životinja kroz programe osmišljene za virtualno okruženje, a usklađene s Nacionalnim kurikulumom! Edukatorica Ana u našu učionicu donijela je raspravu i demonstraciju pokusa o VODI—IZVORU ŽIVOTA, video materijale, kvizove, dijelove virtualne stvarnosti te susrete sa životinjama čije je stanište voda. Program se koristio kao vježbanje i ponavljanje s ciljem: upoznati raznolikost pojava vode u prirodi i njezinu važnost za život biljka, životinja i ljudi, a sve uoči Svjetskog dana voda. 37 Ishod programa: učenici zaključuju o organiziranosti prirode, raspravljaju o važnosti odgovornoga odnosa prema sebi, drugima i prirodi, zaključuju o promjenama i odnosima u prirodi te međusobnoj ovisnosti živih bića i prostora na primjerima iz svoga okoliša. Ujedno su i razvijali komunikacijske kompetencije, uspoređivali različite ideje, uvidjeli pozitivne i negativne utjecaje čovjeka na prirodu i okoliš te prepoznali važnost očuvanje okoliša za opću dobrobit. Ovakav oblik nastave ne može nikako zamijeniti stvarnost i same doživljaje prilikom posjeta ZOO—vrtu, ali svakako je bio učenicima zanimljiv! 

                                                                                             Snježana Jozanović


[OPŠIRNIJE]Mali čuvari prirode
Marijana Mazalović / datum: 5. 6. 2021. 17:56

Budući da naša škola ima status Eko škole i ove školske godine učenici nižih razreda mogu se pohvaliti eko školskim projektom i iznimnom suradnjom s gradskom tvrtkom Čistoća d.o.o. Povodom Dana planeta Zemlje, 22.travnja 2021. godine, Čistoća d.o.o. Županja organizirala je predavanje i radionicu na temu ekologija i zaštita okoliša - učenicima 3.b iz OŠ Ivana Kozarca Županja . Predavanje i radionicu održala je gospođa Valentina Gregorović, mag. ing. agr.—rukovoditeljica reciklažnog dvorišta ČISTOĆA ŽUPANJA d.o.o. Učenici su na dar dobili platnene vrećice sa sloganom: “Hvala što ne koristite plastičnu vrećicu!“ i eko brošuru. Dakako, istu već upotrebljavaju i time štite prirodu, a plastične su za njih prošlost! Učenici su s veseljem i aktivno sudjelovali u ovakvoj radionici. 
Nadalje, u pogledu ekološkog odgoja , uoči 5. lipnja 2021., Svjetskog dana zaštite čovjekova okoliša izvršena je primopredaja sakupljenih plastičnih čepova. U akciji su sudjelovali učenici 3. a i 3. b razreda, a pridružio se i 4. a i 4. c odjel. 
Otpad je najbolja tema za početak rada s djecom po pitanju okoliša, zato što je problem otpada lako uočljiv i rezultati njegovog rješenja su odmah vidljivi. Učenici, zajedno s roditeljima, pokazali su kako shvaćaju da oni sami mogu poboljšati i promijeniti svoju okolinu, ali i ponašanje i navike drugih . Učenici su skupljali plastične čepove tijekom godine za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovcu. Time su pomogli i odraslima i djeci oboljeloj od leukemije i limfoma da nabave skupocjene lijekove. Plastične čepove, poklopce preuzeli su ih zaposlenici Čistoća d.o.o. Županja, kojima zahvaljujemo već drugu godinu u ovom pogledu na suradnji! Učenici su odlučili uključiti se u ovu akciju i dogodine, a pozivaju i sve druge ljubitelje čiste prirode da se pridruže! Naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi! - poručuju učenici trećih i četvrtih razreda te njihove učiteljice.

                                                                                     Snježana Jozanović


[OPŠIRNIJE]3.b IZRAZITO USPJEŠAN U NATJECANJU U IZZI KVIZZIJU - UŠLI SU U FINALE!
Marijana Mazalović / datum: 1. 6. 2021. 16:41
Finalisti u izzi kviziju!

         Prvi put u Hrvatskoj, od 22. ožujka do 6. svibnja, održava se najveće online natjecanje u znanju za učenike razredne nastave Izzi Kvizzi, u kojem sudjeluje 12.000 učenika iz gotovo 900 razreda diljem Hrvatske.

U finale Izzi Kvizzija su se plasirala i dva razreda s područja Vukovarsko-srijemske županije – 1.A OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca te 3.B OŠ Ivana Kozarca iz Županje.

Nakon prvoga kruga Izzi Kvizzija, koji se održavao od 19. do 25. travnja, i u kojem je sudjelovalo 100 najboljih trećih razreda u Hrvatskoj, 3.b razred ušao je u drugi krug kviza - u finale. Jako smo uzbuđeni i sretni! Zaista smo dali sve od sebe i svaki smo dan satima rješavali kviz. Nestrpljivo smo čekali da nam na digitalnoj platformi podignu nove zadatke i da ih točno riješimo. Kako se bližio krajnji rok, uzbuđenje je bilo sve veće. Nestrpljivi nismo bili samo mi, nego i naši roditelji. Najteže je bilo čekati da objave konačne rezultate.

           U finalu su  naš 3.b razred predstavljale tri učenice: Karla Iljazović, Antea Petričević i Ena Verić.

 

                                                                                      Snježana Jozanović

 

 


[OPŠIRNIJE]Pejzažna lirika u petome razredu
Matej Delaš / datum: 27. 3. 2021. 07:44

U petome razredu učenici su učili o pejzažnoj lirici. Učenice Lora Mach i Klara Svirčević te učenik Fran Jurić poslali su svoje kreativne analize pejzažne pjesme Vladimira Vidrića.


[OPŠIRNIJE]Ozbiljnost ili zabava
Matej Delaš / datum: 28. 2. 2021. 17:39

Priče su kratke, jasne i u većini slučajeva, neozbiljni ljudi ili mlađi čitači promijene pogled na svijet. U takvim pričama možemo naići na nesretan završetak. 

Klikni i pročitaj tekst Lane Grujić iz sedmoga razreda o uporabi stripa u nastavi.


[OPŠIRNIJE]Novi, bolji način pohađanja nastave: tjedan u školi, tjedan na mreži
Matej Delaš / datum: 16. 2. 2021. 21:32

Na nastavi Hrvatskoga jezika učenice su i učenici sedmoga razreda učili kako se piše komentar. Iz prvoga je pokušaja učenica Ema Bertić napisala odličan rad koji obrazlaže na koji se način može sačuvati sigurnost učenika i djelatnika. U radu su primijenjene sve upute vezane uz formu, iznošenje tvrdnji i njihovo obrazlaganje. Rad je jezično uređen, no minimalno kako bi što vjernije prenio učeničine tvrdnje i obrazloženja.


[OPŠIRNIJE]Ljubavna abeceda
Matej Delaš / datum: 16. 2. 2021. 21:04

Povodom Dana zaljubljenih učenici su literarne skupine stvarali svoje ljubavne abecede. Iznosimo najbolje primjere, a to su radovi Klare Svirčević i Lore Mach iz petoga razreda. Tekstove je uredio učenik Leon Župarić iz sedmoga razreda.


[OPŠIRNIJE]Nastava na daljinu
Marijana Mazalović / datum: 11. 6. 2020. 17:50

Zbog epidemije virusa COVID-19, od 16.ožujka ove godine organizirana je Nastava na daljinu tj. TV nastava Škola Za Život na HRT3. S učenicima nižih razreda je ostvaren kontakt putem Viber skupine i roditelja koji su preuzimali za njih naputke, zadatke i projekte (učenike je bilo potrebno zaštiti od Internet komunikacije), a isti su vrlo odgovorno rješavali zadatke. Od 11.05. krenuli smo s mješovitim oblikom nastave, a potom od 25.05., nakon ublažavanja mjera u redovnu nastavu uključena je većina učenika. Nastava na daljinu bio je novi izazov u komunikaciji i za učitelje i učenike, ali i roditelje! Svi zajedno išli smo i idemo ukorak 21.st. Inovativnost svih bila je na novoj razini. Partnerstvo učitelja i roditelja bilo je izrazito čvrsto! Svakodnevno se komuniciralo, analizirala se usvojenost sadržaja, izmjenjivala mišljenja…. Za svu požrtvovnost roditelja- VELIKO HVALA! Učenici pak ističu udobnost učenja u vlastitom domu (učenje u pidžami posebna je draž), u okružju bližnjih (koji pomažu), fleksibilnost izvršenja zadataka (ritam rada polagan i primjeren uzrastu)… No isto tako ističu da im nedostaje druženje s razrednom učiteljicom i vršnjacima, tjelesne aktivnosti su prisutne, ali nedostaje im lopta, trčanje, ekipni sportovi …Istovremeno bili su nažalost dulje vrijeme pred „ekranima“! Online nastava omogućila je prilagodbu metoda rada potrebama učenika. Uočena je i dostupnost raznih obrazovnih materijala na internetu . „TV učiteljice“ kvalitetno su odradile svoj posao što je djeci olakšavalo rad na temelju zadataka koje naknadno dobivaju od svojih učiteljica. Emitirana nastava je poslužila kao motivacija za samostalni i istraživački rad koji je slijedio nakon odgledanih sadržaja. Nastava je ublažavala situaciju oko pandemije koja je sama po sebi svima stresna. Učenici su između ostalog usvajali odgovorno ponašanje i brigu za očuvanje osobnoga zdravlja i okružja u kojemu žive, ali i zdravlja bližnjih… No, ono najljepše što nam je dala Nastava na daljinu su izrazito kreativni i praktični radovi učenika koji su veliki dio svojih radova i objavili na web str. https://skolazazivot.hr/rn-2-razred/. Mnoge radove je nemoguće predstaviti jer su prikazani prezentacijama i video zapisima i stoga se ispričavamo istim učenicima, a izražavamo divljenje te ih potičemo da ostanu tako inspirativni! No, neke radove koje smo izložili na zajednički pano želimo podijeliti sa vama! Uživajte! 

                                                                                     Snježana Jozanović


[OPŠIRNIJE]Eko svijest
Marijana Mazalović / datum: 11. 6. 2020. 17:46

U pogledu ekološkog odgoja učenika, u 2.a i 2.b razredu, realiziran je 5.lipnja 2020., Svjetski dan zaštite čovjekova okoliša. Učenici su skupljali plastične čepove tijekom godine te poslali Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovcu. Preuzeli su ih zaposlenici Čistoća Županja, kojima zahvaljujemo na suradnji! Sakupili smo tri velike crne vreće. Učenici kažu da su mnoge sakupljene čepove već predali na neki način ovoj Udruzi jer nisu očekivali zbog Covida19 povratak u učionice i organiziranu predaju čepova. Učenici, zajedno s roditeljima, pokazali su brigu za okoliš te shvatili svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem zaštite našeg okoliša. Nadalje, učinili smo i hvale vrijedno humanitarno djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa. Sakupljanjem plastičnih čepova pomogli smo i odraslima i djeci oboljeloj od leukemije i limfoma da nabave skupocjene lijekove. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, sve što trebate učiniti, jeste prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Mogu se sakupljati različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača… U vremenu u kojem živimo, priroda nam šalje sve jasnije poruke. Učenici poručuju da se i vi na neki način ubuduće uključite u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu i pozovite svoje prijatelje da vam se pridruže. Ne zaboravite - naše zdravlje i naša budućnost ovise o prirodi! Moramo se probuditi, podići glas i posvetiti prirodi svu našu pažnju - poručuju učenici 2.a i b razreda te njihove učiteljice!

                                                                                               Snježana Jozanović

 


[OPŠIRNIJE]Covidno pejzažna
Marijana Mazalović / datum: 31. 3. 2020. 15:18

Sjedim za stolom,
kroz prozor gledam.
Srce hoće van,
korona mi ne da.

Gledam u livade
cvijećem prošarane.
Od lijepog pogleda
dah mi stane.

Voćke su procvale
i priroda se budi.
Srce želi van,
poludit' ću ljudi!

                            Marin Bilić, 5.c

 

 


[OPŠIRNIJE]Život u doba corone
Marijana Mazalović / datum: 23. 3. 2020. 14:01

 

   Corona... Mnogi me pitaju što mislim o tome. Pa zapravo, ne znam što bih mislio. Prvo svi kažu da se ne brinemo, pa kasnije rade paniku oko svega toga. Sve je zatvoreno osim ljekarni i trgovina u kojima se prodaje hrana. Ljudi ne idu na posao i ne smiju puno izlaziti van. Ja sam Ratko, i evo kako smo se moja obitelj i ja snašli u ovoj situaciji.

   - Potvrđen je sto šesti slučaj corona virusa u Hrvatskoj, za sada... - začulo se na televiziji prije nego ju  je sestra ugasila. - Zašto sada to? - upitao sam. - Dosadilo mi je više slušati o ovim glupostima – rekla je. - Djeco upalite televiziju, želim čuti novosti - začula se mama iz kuhinje - također operite ruke i pojedite večeru. - Odmah sam otišao u kupaonu i oprao ruke. Sestra je samo sjela za stol. - Josipa, operi ruke – mama je rekla sestri. - Ma daj, to su samo gluposti – rekla je sestra i zanemarila mamin savjet. U zadnje vrijeme se stalno tako ponaša. Mama kaže da je pubertet u pitanju. Ja se u to baš i ne razumijem, samo znam da ima petnaest godina. Moja sestra ima kosu crvene boje. Voli nositi kratke majice i hlače, i voli gledati mobitel. Rijetko se svađamo, jer se njoj ne da svađati, pa mi jednostavno ugodi. Volim gledati filmove s njom jer me uvijek nasmijava. -Dobro, vidjet ćeš kad se jednom svi zarazimo zbog tebe - odvratila je mama. Ona je vrlo skeptična oko svega toga. Po kući hoda s maramicom u ruci i njome otvara vrata. Svaki dan pažljivo sluša vijesti da ne bi nešto propustila. Kaže nam da nakon pranja ruku ponovno operemo ruke. Njena česta izreka u ovo vrijeme je “Za svaki slučaj!”. Moja mama ima dugu plavu kosu i nosi naočale. Voli kuhati i čistiti. Ona je frizerka, ali trenutno ne radi, znate, zbog virusa.

   Sestra i ja večerali smo, kad se tata vratio s posla. - Čekaj! Ne miči se! - mama je vikala čim je ušao. Evo nje opet... To uvijek radi. Svaki put kad se tata vrati s posla, mama ga zaustavi na ulazu i po njemu pošprica nekakav sprej. Kaže da je to sredstvo za dezinfekciju. Ja čak ni ne znam što to znači, ali nema veze. Tata zbog toga poludi, ali se brzo smiri. Moj tata je visok i ima smeđu kosu. On je pametan i uvijek pomogne oko zadaće i sve mi objasni. Radi u Konzumu, pa trenutno mora ići na posao, znate, jer se tamo prodaje hrana. – Ima li čega novoga na poslu? Nije vam valjda došao netko iz Italije? Ili bilo koje druge države osim Hrvatske, ma zapravo iz bilo kojeg drugog grada! - povikala je mama. - Ne, ne... Sve je u redu, ne moraš se brinuti - rekao je tata. - Oh, onda je dobro. Vidi, već je kasno, hajde djeco na spavanje. Sutra se morate ustati da stignete na nastavu - smješkajući se rekla je mama. Mi smo ju poslušali.

   Sutradan, ja sam se kao i uvijek, probudio malo ranije da se stignem pripremiti. Sada ne idem u školu, nego gledam nastavu preko televizije. To se zove nastava na daljinu. Kada završi nastava na televiziji, onda dobivamo zadatke na tabletima koje smo dobili u školi. Nastava za drugi razred počinje u deset sati. Meni je zanimljivo gledati i nastavu za prvi razred, zato što su svi ti zadatci jako lagani. Ja sam ih već odavno naučio. Nastava za prvi razred srednje škole počinje u osam sati. Moju sestru to baš i ne zanima. Ako ne prespava sve sate, onda bude na mobitelu i uopće ne obraća pažnju. Ja mislim da to nije dobro. Kad se već svi ti učitelji toliko trude, onda bismo ih barem trebali poslušati. Znate što? Nije ta nastava na daljinu toliko loša. Mogao bih se naviknuti.

   I mama i tata su ustali ranije kako bi otišli u trgovinu. Neki ljudi kupuju previše stvari pa onda ne ostane dovoljno za druge. To tatu i mamu jako ljuti. Tata kaže da bismo trebali postaviti šator i čekati ispred trgovine dok se ne otvori. Tako bismo bili prvi i mogli bismo kupiti sve što nam je potrebno. Ja sam ih pitao mogu li ići s njima, pošto moja nastava još nije počela. Sestra je još spavala, pa ju nismo budili. Kada smo stigli u trgovinu imali smo što i vidjeti. Mislim, nismo. Vidjeli smo da nema ničega. Police su bile prazne. - Ništa čudno - rekao je tata. Baš kada smo htjeli uzeti kutiju keksa, neki gospodin nas je prestigao i jednim potezom ruke s police gurnuo sve kutije u svoja kolica te požurio dalje. – Hej, ti! Stani malo! Što ti misliš da... - vikao je tata za gospodinom prije nego ga je mama prekinula. - Pusti ga. Ne želim vas slušati kako se svađate. Zar misliš da bi itko postupio drugačije? - rekla mu je. – Ljudi se moraju osigurati ako dođe do puno gore situacije. - Malo smo se prošetali trgovinom. Naišli smo na skupinu ljudi ispred police s toaletnim papirom. Mislim, bez papira, ma shvaćate. Zapravo je ostao jedan paket. Ljudi su se svađali oko toga tko će ga uzeti. Bilo je burno. Svi su vikali jedni na druge. Gurali su se i otimali. Dvije žene su se otimale za vreću brašna. Kada su ju povukle u isto vrijeme, svo se brašno rasulo na sve strane, baš kao kiša. Jedan je čovjek gurnuo vazu koja se razbila i komadići stakla su se raspršili po podu. Prolilo se i puno vode i soka pa je pod bio poput bare. Bio je to pravi nered. Tata mi je dao jedan zadatak. Vrlo rado sam ga prihvatio. Sagnuo sam se, prošao između svih tih ljudi i uzeo zadnji paket toaletnog papira bez da me itko primijetio. Putem do blagajne smo uzeli po malo svega što je ostalo na policama. Platili smo i otišli. Vidjeli smo da je blagajnik tek tada primijetio svađu koja se odvijala i otišao ju spriječiti. Sretno mu s time.

   Kada smo se vratili iz trgovine, sestra je još spavala. Na svu sreću, stigli smo prije nego je moja nastava počela. Sjeo sam za stol, izvadio knjige i pažljivo pratio program. Telefon je zazvonio. Pošto sam mu bio najbliže, javio sam se. - Halo – rekao sam. - Halo, tko je to? - začuo se bakin glas. - Bako! - uzviknuo sam. - Bok Ratko, ti si. Što radiš? - upitala me. - Gledam nastavu preko TV-a – rekao sam. - Ma daj, TV-a? Eh, vidiš kako se vremena brzo mijenjaju. U moje vrijeme smo i po kiši pješačili do škole, a danas djeca iz kreveta prate nastavu. Ma dobro, nije to sad bitno. Reci mami da dolazimo - rekla je baka. - Dobro – odvratio sam. – Bok! - Bok! - pozdravila je i ona mene. - Tko je to bio? - pitala me mama. - Baka. Kaže da dolaze - rekao sam. - Dobro, onda bolje da počnem pripremati ručak - rekla je mama sama sebi i uz to dodala – Ratko, idi probudi Josipu, baka i djed će doći a ona spava. - Otišao sam u sestrinu sobu i probudio ju. - U ovoj kući se ni naspavati ne može - rekla je pospano.

   Nakon sat vremena, baka i djed su stigli. Trebalo im je duže nego inače, jer su ih morali provjeravati kada su prelazili granicu. Ja sam ih odmah otišao zagrliti. Svi smo sjeli na naš veliki kauč i pričali. Na televiziji su spominjali nešto o coroni, pa je mama pojačala zvuk. Nismo čuli baš sve, ali su spomenuli naš grad i pokazali sliku nekog čovjeka. Joj, pa to sam vam zaboravio ispričati. Kada smo jutros bili u trgovini, jedan čovjek nam je pomogao da pronađemo neke namirnice, pa smo stali i malo pričali s njim. Baš njegovu sliku su pokazali na vijestima. - O, moj Bože! - povikala je mama. – Pa tog smo čovjeka sreli danas. Što ako smo zaraženi!? - Mama se uplašila. Moja sestra je odmah otrčala u svoju sobu kako bi stavila masku. Sada joj to više nisu samo obične gluposti. Bio je to pravi nered. Mama je špricala svoj sprej za dezinfekciju po kući kao luda. Tata je cijelo vrijeme vikao. Sestra se pokrivala svim dekama u kući kako virus ne bi došao do nje. Baka je iz straha prolila kavu, a djed ju je samo pogledao i rekao - Došli smo baš u pravo vrijeme. - Ja sam samo sjedio i promatrao. Kada sam se nasmijao svi su rekli da je ovo ozbiljna situacija i da se ne smijem smijati. - Niste poslušali vijesti do kraja. Spomenuli su naš grad zbog one svađe u trgovini jutros, a gospodin kojeg smo sreli je policajac koji je to zaustavio pa su ga zato prikazali – rekao sam kroz smijeh. Sve je to bila lažna uzbuna. Ako ništa, sad smo barem spremni ako se to stvarno dogodi.

   Tako otprilike izgleda jedan dan u mojoj obitelji za vrijeme corone. Ja mislim da je najbitnije da ne paničarimo i da će se to na kraju ipak nekako riješiti. Stvari koje sam čuo o toj coroni nisu baš lijepe. Zanimljivo mi je slušati o njoj, ali ne bih ju baš volio osobno upoznati.

Karlo Lacković, 7. b

 


[OPŠIRNIJE]OBILJEŽAVANJE PRIGODNIH DATUMA
Vladimir Jozanović / datum: 11. 3. 2020. 14:31

OBILJEŽAVANJE PRIGODNIH DATUMA

 

Danas su u knjižnici bili učenici petog razreda iz OŠ Ivana Kozarca zajedno sa svojom razrednicom Vlatkom Miličević i vjeroučiteljicom Jasnom Pejić. Obilježili smo nadolazeće važne datume kao što su: 20.03. Međunarodni dan sreće i 21.03. Međunarodni dan osoba s Down sindromom te Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije. Svoja razmišljanja i stavove djeca su iznijela crtanjem, oslikavanjem plakata, bojanjem te na kraju plesom i pjesmom. Cilj je ostvaren. Djeca su zaključila da je cijeli svijet ljepši i bolji ukoliko smo svi sretni bez obzira na sve različitosti.

 

 


[OPŠIRNIJE]Državno natjecanje iz košarke
Marijana Mazalović / datum: 9. 3. 2020. 08:53

Djevojčice Osnovne škole Ivana Kozarca Županja ponovno su izborile plasman na državno prvenstvo iz košarke koje se održalo u Zadru od 6. do 8. ožujka 2020. godine. 

Otputovale su u Zadar s njihovom mentoricom, učiteljicom tjelesne i zdravstvene kulture Đurđicom Stjepanović. Ove godine nisu uspjele ući među osam najboljih škola u Hrvatskoj, ali su hrabro, ponosno i požrtrvovno predstavile našu školu ostavljajući srce na terenu. Velik uspjeh postigle su samim odlaskom na državno prvenstvo. Na natjecanju su sudjelovale 23 ekipe djevojčica i 24 ekipe dječaka, što bi ukupno bilo oko 570 djece.
Djevojčice koje su sudjelovale na natjecanju:
Gabrijela Novaković, 8. A
Livia Kružljak, 8. B
Ana Prskalo, 8. B
Paula Kobaš, 8. B
Dora Ruža Stipanović, 8. B
Dora Džoić, 7. C
Nikolina Džoić, 7. C
Mila Trlin, 7. A
Nika Zovak, 7. A
Pia Maria Tvrz, 7. A
Erin Milaković, 7. D
Hana Filipović, 7. A

Čestitamo našim košarkašicama i njihovoj mentorici!


[OPŠIRNIJE]Maskembal u našoj školi
Marijana Mazalović / datum: 25. 2. 2020. 17:01

25. veljače u našoj školi održan je maskembal u kojem su sudjelovali učenici 1. a i c te 2. c razreda.
Učenici 5. c razreda bili su žiri te su ocjenjivali maske.
Pogledajmo kako je to izgledalo!


[OPŠIRNIJE]Radionica povodom 53. Šokačkog sijela održana u Gradskoj knjižnici Županja
Marijana Mazalović / datum: 24. 2. 2020. 14:55

Učenici 1. a i 1. c razreda sudjelovali su u radionici povodom 53. Šokačkog sijela. Radionicu je vodio naš sugrađanin Željko Babić.
Učenici su gledali kako se izrađuju kožuščići koji su dio naše narodne nošnje. Nakon što su gledali, mogli su i sami pokušati izrađivati. 
Čak su i kolo zaplesali!


[OPŠIRNIJE]Glazbena radionica povodom 53. Šokačkog sijela „Odavno smo graničari stari!"
Marijana Mazalović / datum: 21. 2. 2020. 17:44

[OPŠIRNIJE]Etnološka radionica "Nosim špenzle na stotinu šara"
Marijana Mazalović / datum: 21. 2. 2020. 15:33

U sklopu 53. Šokačkog sijela, u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera održana je etnološka radionica "Nosim špenzle sa stotinu šara."
U radionici su sudjelovali učenici 8. razreda s nastavnicom Tenom Lončarević.
U uvodnom dijelu kustosica Marta Huber prezentirala je povijesni ustroj Vojne krajine te pojavu, uporabu i uredbe o graničarskoj odori, čije korijene i danas vuče neizostavni odjevni predmet, vuneni kaput - špenzle.
Blaženka Filipović prezentirala je tehniku štrikanja špenzla, a "Vesele šokice" iz Slavonskog Broda glazbeno su upotpunile radionicu te prikazale brodsku lokalnu nošnju, običaje i pjesme.
Radionica je završila likovnim izražavanjem u kojem su učenici izrađivali magnetiće s prepoznatljivim ornamentima koje pronalazimo na špenzletima.
Primjer sačuvane odore graničara možete vidjeti u postavu Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji.


[OPŠIRNIJE]Malo literarno sijelo
Marijana Mazalović / datum: 20. 2. 2020. 16:00

Malo literarno sijelo održano je 20. veljače 2020. godine. Gošća ovogodišnjeg literarnog sijela bila je Sanja Polak, jedna od najčitanijih spisateljica hrvatske dječje književnosti.
Naši učenici su s učiteljem Tomislavom Vidakovićem pripremili kratki intervju za spisateljicu.
Tema ovogodišnjeg sijela bila je "Odavno smo graničari stari". Od petnaest radova, stručni žiri nagradio je sedam.
Čestitamo nagrađenim učenicama i učeniku!


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz košarke za djevojčice
Marijana Mazalović / datum: 12. 2. 2020. 17:03

10. veljače 2020. godine u Vukovaru je održano županijsko natjecanje iz košarke za djevojčice. Djevojčice su osvojile prvo mjesto na županijskom natjecanju te su time izborile odlazak na državno prvenstvo koje će se održati u Zadru od 6. do. 8. ožujka 2020. 

Na natjecanju su sudjelovale: 
Gabrijela Novaković, 8. a
Paula Kobaš, 8. b
Livia Kružljak, 8. b
Ana Prskalo, 8. b
Dora Ruža Stipanović, 8. c
Mila Trlin, 7. a
Pia Maria Tvrz, 7. a
Nika Zovak, 7. a
Dora Džoić, 7. c
Nikolina Džoić, 7. c
Hana Gloković, 7. d
Erin Milaković, 7. d

Čestitamo našim košarkašicama i njihovim učiteljima!


[OPŠIRNIJE]Državno natjecanje u šahu
Marijana Mazalović / datum: 7. 2. 2020. 17:30

Naše učenice osvojile su prvo mjesto na županijskom natjecanju u šahu te time osigurale plasman na državnu završnicu.
Državno natjecanje održalo se u Trogiru od 4. do 6.  veljače te su naše učenice osvojile visoko peto mjesto! Sudjelovale su 24 ekipe. Veliki je to uspjeh. Čestitamo njima i njihovim trenerima!

Pet učenica koje su pete u državi:
Klaudija Šarić, 8. c
Dora Džoić, 7. c
Nikolina Džoić. 7. c
Hana Vinković, 5. c
Nika Cimerman Pavić, 6. a.


[OPŠIRNIJE]Noć muzeja 2020.
Marijana Mazalović / datum: 1. 2. 2020. 16:33

 

Učenici 7. d razreda su s razrednicom išli autobusom na Noć muzeja u Vukovar i Osijek. Zavičajni muzej Stjepan Gruber organizirao je autobus koji je vozio učenike i ostale građane na izlet u Osijek i Vukovar. 
Krenuli smo u 19.00 sati ispred muzeja u Županji. Prvo smo posjetili Muzej Slavonije Osijek i Arheološki muzej u Osijeku koji se nalaze u Tvrđi, u neposrednoj blizini. Kad smo obišli ta dva muzeja, krenuli smo u Vukovar. 
U Vukovaru smo prvo posjetili Franjevački muzej. Tamo su nas dočekali s toplim čajem. Nakon obilaska Franjevačkog muzeja, posjetili smo i posljednju destinaciju, Muzej vučedolske kulture. Bila je to prava Noć muzeja. U jednoj noći posjetili smo četiri muzeja i svašta novoga naučili. Bilo je to predivno putovanje!


[OPŠIRNIJE]Osnovnoškolci pjevaju
Marijana Mazalović / datum: 31. 1. 2020. 16:51

 

Hrvatski radio Županja organizirao je Dječji festival „Osnovnoškolci pjevaju“. Koncert je održan 30. siječnja 2020. godine u Kino dvorani „Mladost“ u Županji. Sudjelovali su učenici Osnovne škole Ivana Kozarca Županja i učenici Osnovne škole Mato Lovrak iz Županje. Od gotovo dvadeset izvođača, odabrano je pet izvedbi koje idu u finalno natjecanje, a koje će se održati 9. veljače 2020. godine u 19.00 sati u istoj dvorani. Pobjednice prvog kruga su učenice koje su pjevale sljedeće pjesme: Mia Dimšić, „Snježna ulica“, Doris Dragović „Malo mi za sriću triba“, Alexandra „Hallelujah“, Pink „Try“ i Petar Grašo „Ako te pitaju“.

Atmosfera u dvorani bila je  predivna, bilo je tu još kandidata koji su predivno pjevali. Članovi žirija imali su težak zadatak, odabrati samo pet izvođača, zato svima čestitamo i poručujemo, pjevajte i dalje jer ste odlični!

Pobjednicima želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!


[OPŠIRNIJE]Klizanje na javnom gradskom klizalištu
Marijana Mazalović / datum: 21. 1. 2020. 18:19

Učenici naše škole, zajedno s njihovim razrednicima, posjetili su klizalište na gradskom trgu. Zabavili su se te su uz pomoć trenera vrlo brzo savladali vještine klizanja. Pozivamo i ostale učenike (ako već nisu), da iskoriste jedinstvenu priliku zimskih radosti i posjete klizalište koje će nam biti dostupno do kraja veljače.


[OPŠIRNIJE]Posjet Vukovaru
Marijana Mazalović / datum: 7. 1. 2020. 18:06

Dana 9. prosinca 2019. učenici osmih razreda posjetili su Vukovar u sklopu istoimenog projekta. Terenskoj nastavi su prisustvovali svi učenici sa svojim razrednicama i još dvije pratiteljice. Po dolasku u Vukovar dočekala nas je djelatnica Memorijalnog centra Domovinskog rata (MCDR). Nakon doručka održano je predavanje na temu Domovinskog rata. Potom smo razgledavali postav Centra, te se uputili na trosatni obilazak memorijalnih lokacija u pratnji vodiča Kristijana (Ovčara, Memorijalno groblje hrvatskih branitelja, Trpinjska cesta, Velepromet). Po povratku u MCDR učenici su ručali te nazočili Školi mira i kvizu. Našu su školu predstavljali učenici Borna Domaćinović i Ivan Bušić. Bili su vrlo pažljivi tijekom predavanja i obilazaka pa su pokazali odlično poznavanje teme i pobijedili na kvizu! 
Poslije podne smo još posjetili Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar, te se uputili kućama.
Zahvaljujemo se domaćinima i vodičima na gostoprimstvu , a našim Borni i Ivanu čestitamo!


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje u šahu u kategoriji osnovnih škola, za dječake i djevojčice
Marijana Mazalović / datum: 7. 1. 2020. 17:47

13. prosinca 2019. godine u Osnovnoj školi Mate Lovraka Županja održano je natjecanje u šahu za dječake i djevojčice.

Djevojčice naše škole ekipno su prve, bez izgubljenog poena. Izborile su plasman na državno natjecanje koje će se održati u Trogiru.

Dečki su ekipno osvojili 9. mjesto.

Na natjecanju su sudjelovale:
- Dora Džoić, 7. c
- Nikolina Džoić, 7. c
- Hana Vinković, 5. c
- Klaudija Šarić, 8. c
- Nika Cimerman Pavić, 6. a

Dječaci koji su sudjelovali na natjecanju: 
- Luka Vujić, 7. razred
- Augustin Baotić, 3. razred
- Luka Vidović, 2. razred
- Mario Mijatović, 2. razred


[OPŠIRNIJE]In memoriam Miroslav Tunjić
Marijana Mazalović / datum: 7. 1. 2020. 17:41

12. prosinca 2019. godine s početkom u 12.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Županje sudjelovali smo u obilježavanju godišnjice smrti tragično preminulog Miroslava Tunjića.

U okviru zajedničkog preventivnog projekta Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, a pod nazivom „Živim život bez nasilja“, osnovne i srednje škole poslale su na svečanost svoje predstavnike, odnosno promotore nenasilja.

Naša promotorica, Livia Kružljak, učenica 8. b razreda je najpromotorica nenasilja u Osnovnoj školi Ivana Kozarca Županja jer je osoba koja svojom prisutnošću u mnogobrojnim aktivnostima kojima se bavi pokazuje da se kvalitetno družiti, učiti i zabavljati možemo jedino bez nasilja.

Podrška su joj bili prijatelji iz razreda, Sven Orkić i Lucija Zekonja, također učenici koji svojim ponašanjem mogu biti samo uzor drugima.


[OPŠIRNIJE]Radionica bećarca
Marijana Mazalović / datum: 6. 11. 2019. 12:24

Učenici 7. d razreda Osnovne škole Ivana Kozarca Županja sudjelovali su u zanimljivoj  tradicijskoj glazbenoj radionici koja je održana u muzeju Stjepana Grubera. Učenici su stvarali bećarce o Županji. Bećarac je vokalno-instrumentalni napjev popularan na području Slavonije, Baranje i Srijema. Veselog je karaktera i vedrog teksta, najčešće prožet alegorijama i metaforama. Radionicu je vodila kustosica Marta Huber, a učenici su pokazali maštovitost u kreiranju novih bećaraca. Dokazali su da je bećarac živa baština koju treba njegovati. Nastao je niz novih bećaraca o Županji.
Matea Bašić upoznala je učenike s akcijom nastanka Parka tambure u Županji, a naš vrsni tamburaš Franjo Juzbašić prikazao je proces izrade i oblikovanja tambure. Uz tamburašku sekciju KUU-a „Kristal-Sladorana“ svi novonastali bećarci odmah su i otpjevani.
Svi učenici dobili su poklon za uspomenu na ovu prekrasnu radionicu. Pogledajte dio naših bećaraca.

„Englezi nam dali loptu finu,
a mi njima našu Katarinu.“

„Županja je puna tamburice,
mi imamo Sinove ravnice.“

„Poznati smo po Šokačkom sijelu,
mi Hrvatsku okupimo cijelu.“

„Dukati su naši tamburaši,
vesele se oni svakoj snaši.“

„Pokraj Save stari čardak stoji,
rijeka teče, on godine broji.“

„Prvu KUD je naš Tomislav bio,
sve je Šokce odmah okupio.“

„Graničaru, divno srce moje,
Sladorana buši mreže tvoje.“

„Oj Radnički propast ćeš polako,
naš Graničar plavi voli svatko.“


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju